00:00 - 05. februar 2016

Araberen tar ordet

I Albert Camus’ klassiker Den fremmede skyter hovedpersonen en navnløs araber. Hvem var dette mennesket? I sin debutroman forsøker algeriske Kamel Daoud å gi et svar.

Verdens sentrum: Kamel Daoud insisterer på at han er forfatter, ikke forfatter fra sør. Foto: Nicolas Tucat/Afp/ Getty Images

– Som forfatter fra sør forventes det alltid at man også tenker noe om at man er en forfatter fra sør. Menneskelivets universelle betingelser ses på som noe vestlig. Men jeg vil hevde min rett til selv å være verdens sentrum, sier den algeriske forfatteren Kamel Daoud fra den andre siden av webkameraet.

Ikke bare hevder han sin rett til å være verdens sentrum. I sin første roman, Meursault-saken, utøver han den også, i ekte eksistensialistisk ånd – som seg hør og bør når man skriver seg opp mot en av de viktigste europeiske romanutgivelsene i det tyvende århundret: Den fremmede (1942) av Albert Camus.

Den fremmede handler om Meursault, som dreper en arabisk mann på en strand i Algerie. Kanskje er det solen som blender ham, kanskje er han sjelelig forvirret – uansett blir Meursault under rettssaken som følger, dømt – ikke for drapet i seg selv, men for ikke tilstrekkelig å ha sørget over sin døde mor.

Annonse