00:00 - 08. januar 2016

Voldens intime historie

En brutal voldtekt ble starten på Édouard Louis’ nye bok. Denne uken følger han opp brakdebuten Farvel til Eddy Bellegueule med en roman som går rett inn i noen av de mest betente spørsmålene i den franske samfunnsdebatten.

Innhentet av vold: Édouard Louis hadde nettopp skrevet ferdig sin første roman da han ble utsatt for voldtekt og drapsforsøk, den traumatiske opplevelsen resulterte i en ny roman som utforsker voldens natur. Foto: Christian Belgaux

Det er tidlig på morgenen, første juledag 2012. Den franske forfatteren Édouard Louis er på vei hjem fra julefeiring hos to venner, og går over Place de la République i Paris.

En mann kommer opp ved siden av ham, hilser, forsøker å få i gang en samtale, vil at de skal gå videre, kanskje ta et glass et sted? Édouard avslår, han er trøtt og kald, han vil hjem. Men mannen gir seg ikke, han insisterer, krever hans oppmerksomhet, og han får den til slutt, klarer å overtale Édouard som på underlig vis begynner å føle seg tiltrukket av denne ganske lave, algeriske mannen. Da de kommer frem til Édouards gate, inviterer han ham opp til seg.

I leiligheten har de sex, de prater. Reda, som mannen heter, snakker om fortiden sin. Om faren som kom til Frankrike som fremmedarbeider på 1960-tallet, som var innlosjert på et hybelhus i en forstad nord for Paris med hundrevis av andre, han forteller om rommene som var skitne og fulle av kakerlakker, det konstante bråket.

Annonse