00:00 - 08. januar 2016

For syns skyld

Det er vanskelig å la seg engasjere av de litterære refleksjonene til en romanperson som ikke synes å interessere seg for litteratur.

Forfatterportrett: Ellisiv Lindkvist roman dreier rundt skrivning, litteratur og seksualitet. Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss/Cappelen Damm

Om romanheltinnen Martina er en forkledd variant av forfatteren Ellisiv Lindkvists noe yngre og mer uerfarne jeg, vet jeg ikke, selv om romanens tittel, Selvopptatt, vel er ment som et syrlig nikk til den såkalt selvbiografiske tendensen i norsk samtidslitteratur. Jeg-fortelleren, som reiser til et senter for forfattere i Visby på Gotland for å skrive den vanskelige andreboken, kan uansett ikke sies å være omgitt av særlig distanse: Hennes ord om skrivningen og seksualiteten utgjør romanens mening og trykk. Dermed er det på den engasjerende og overbevisende behandlingen av disse to temaene at denne romanen står eller faller.

På senteret i vakre Visby møter Martina en tidligere bekjent som hun håper å kunne ligge med, samtidig som hun forelsker seg i en annen mann. Som forfatter er hun usikker, det er med denne nye boken at hun «skal bli en ordentlig forfatter. En som kan bli medlem i Den Norske Forfatterforening». Martina er sulten på forfatterlivet, for ikke å si på forfattere som sådan: «Jeg vil lese forfattere, jeg vil skrive om forfattere, jeg vil bli lest av forfattere, jeg vil snakke med dem, jeg vil snakke om dem. Jeg vil ha forfattere som venner. Jeg vil ligge med forfattere.»

Annonse