00:01 - 15. januar 2016

Splatter som terapi

Sunniva Lye Axelsens Sanger fra Merkur er en av fjorårets mest ufortjent oversette bøker.

Kunst og lidelse: Sunniva Lye Axelsen lar hovedpersonen vende smerten utover, og kombinerer glad-vold med psykologisk drama i sin fjerde roman. Foto: Ida K. Holth

Den oversette boken, den ingen oppdaget, men som burde vært løftet frem, er en av litteraturkritikkens tilbakevendende dagdrømmer: oftere mant frem i fantasien enn egentlig observert. Men det finnes bøker som har mer å by på enn førsteinntrykket tilsier. Sunniva Lye Axelsens Sanger fra Merkur er en slik roman.

Tross tre tidligere positivt mottatte bøker, er denne fire måneder etter utgivelsen så vidt jeg kan se ikke omtalt noe sted, utover en kort anmeldelse i lokalpressen. Så er det heller ikke helt lett å få grep om hva slags bok det er: Tittelen og omslaget, som viser en lyssterk stjerne over en gold planet, gir vagt inntrykk av et landskap mellom science fiction og en vervebrosjyre for Fremtiden i våre hender. Når romanen åpner med en fest på Kunstnernes hus og en ung kunstner som ikke kan bli enig med seg selv om det verste er den provoserende livstrette kunsten de andre lager eller den provoserende livstrette holdningen hun selv legger for dagen i et forsøk på å passe inn, er det grunn til å frykte en annen form for velkjent tristesse.

 

Annonse