00:00 - 08. januar 2016

Må nullerne nulles?

Diktsamlinger fra to av Norges etablerte og respekterte lyrikere ble ikke kjøpt inn av Kulturrådet i år. Det vekker reaksjoner.

Nullet: Jan Jakob Tønseths Muntre dødsdikt og andre dikt og Annabelle Despards Ved helt riktig måne, blir ikke innkjøpt av Norsk kulturråd.

Det er uten tvil årets første store litterære sjokk: Hverken Jan Jakob Tønseths Muntre dødsdikt og andre dikt eller Annabelle Despards Ved helt riktig måne, begge utgitt av CappelenDamm, blir innkjøpt av Norsk kulturråd.

«Et av de friskeste som har dukket opp i norsk poesi de siste tyve årene»: Slik karakteriserer Jan Erik Vold Despards forfatterskap (se side 46). Tønseths diktsamling ble trukket frem som en av årets beste utgivelser i fjor av flere kritikere. Likevel havnet begge bøkene i det lille mindretallet innsendte utgivelser som ikke blir innkjøpt til norske bibliotek og får et salg tilsvarende 773 eksemplarer. De er nullet, som det heter.

Annonse