Annonse
00:00 - 08. januar 2016

Må nullerne nulles?

Diktsamlinger fra to av Norges etablerte og respekterte lyrikere ble ikke kjøpt inn av Kulturrådet i år. Det vekker reaksjoner.

Nullet: Jan Jakob Tønseths Muntre dødsdikt og andre dikt og Annabelle Despards Ved helt riktig måne, blir ikke innkjøpt av Norsk kulturråd.
Annonse

Det er uten tvil årets første store litterære sjokk: Hverken Jan Jakob Tønseths Muntre dødsdikt og andre dikt eller Annabelle Despards Ved helt riktig måne, begge utgitt av CappelenDamm, blir innkjøpt av Norsk kulturråd.

«Et av de friskeste som har dukket opp i norsk poesi de siste tyve årene»: Slik karakteriserer Jan Erik Vold Despards forfatterskap (se side 46). Tønseths diktsamling ble trukket frem som en av årets beste utgivelser i fjor av flere kritikere. Likevel havnet begge bøkene i det lille mindretallet innsendte utgivelser som ikke blir innkjøpt til norske bibliotek og får et salg tilsvarende 773 eksemplarer. De er nullet, som det heter.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.