Annonse
00:01 - 15. januar 2016

Litteraturkritikeren Obama

Annonse

Edward Mendelson: «Obama as Literary Critic» www.nybooks.com, 4. januar

Joda, Obama har vært president lenge nå, og de intellektuelles beundring for hans litterære smak begynner å bli velkjent. Likevel er det fremdeles rom for overraskelse. I arbeidet med et essay om T.S. Eliot fant den solide kritikeren Edward Mendelson to tekster særlig opplysende. Den ene var forfattet av kritikerlegenden Frank Kermode, den andre av Obama i en alder av 22. Og sitatene er virkelig forbløffende sterke, særlig tatt i betraktning at de er skrevet i brev til en venn. Dessuten gir han til beste en vurdering av Eliots politikk som anbefalingsredaksjonen kan sympatisere med: «Remember how I said there’s a certain kind of conservatism which I respect more than bourgeois liberalism – Eliot is of this type.»

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Sadisme, manipulering og overskridelse håndteres nokså oppskriftsmessig i disse novellene.
– Dette er helt i tråd med regjeringens litteraturpolitikk, og ikke overraskende i det hele tatt.
Av og til titter han frem mot orkesteret, av og til ut mot verden eller bakover i historien.