Annonse
00:01 - 22. januar 2016

I straffekolonien

Jaques Tardi skildrer farens tarvelige liv i tysk krigsfangeleir med jordnær absurditet.

Det golde landet: Sidene i Stalag II B minner om en serie morbide og trøstesløse postkort. Illustrasjon: Jacques Tardi/Minuskel
Annonse

Begrepet «graphic novel» har vært et uvurderlig verktøy i ­arbeidet med å skape aksept for tegneserien som kunstform, men det er også en frustrerende uformelig størrelse. For selv om det naturligvis finnes tegne­serier det er rimelig å omtale som romaner, har de fleste tegneseriebøker mer til felles med noveller, kortprosa og serie­litteratur.

Av økonomiske hensyn er det ofte nødvendig å dele opp lange arbeider i flere utgivelser, og som leser venner man seg til at føljetongen er kunstformens grunnmodus. Likevel er det liten tvil om at publiseringstradisjonene gjør at tegneserien ofte bedømmes på grunnlag av sin evne til å underholde og behage i små porsjoner, fremfor kriteriene man tradisjonelt møter litteratur, film og billedkunst med.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse