00:01 - 22. januar 2016

Hjernekrim

Stein Sørensens debut 4 er en munter og tidvis svært underholdende krimroman.

Tankesprang og kriminalitet: Stein Sørensen er lojal mot krimsjangeren, utover i fortellingen blir det mindre historisk-filosofisk grubling og mer og mer action. Foto: Ellen Lande Gossner

Av alle sketsjene til Bård, Harald og kompani, er det «Hjemme hos Haakon Børde» jeg har ledd absolutt mest av. Foruten hovedpersonens uovertruffent selvironiske opptreden, imponerer sketsjen ved å ta utenrikskorrespondentens hang til historiserende innskudd fullstendig på kornet. En av Børdes to sønner (spilt av Bård og Harald), som har lært sin fars talemåter, spør for eksempel – over frokostbordet – «kan du sende meg smøret, far, dette meieriproduktet som får brødet til å smake bedre, for ikke å si fortreffelig», eller Børde selv, som idet han kommer inn døren hjemme, bryter ut «hallo, jeg er hjemme fra arbeidet, arbeidet, ja, denne lønnede aktiviteten som…» Og så videre, ad absurdum.

Stein Sørensens lenge bebudede romandebut viser seg å by på et tilsvarende grep, og med samme surrealistiske effekt: Den sjangertro thrillerintrigen om en ung jusstudent som snubler ut i både ran, drap og mafiøse forbindelser, avbrytes ved hver tenkelige og utenkelige anledning av lærde innskudd om natur og materie, ånds- og kunsthistorie, psykologi og ontologi – som oftest organisert i firedelte kategoriseringer à la humoralpatologiens (slim, blod, svart og gul galle) eller buddhismens forestilling om «de fire mest ødeleggende aspekter i det menneskelige potensial». Derav den lange romanens korte tittel, får vi tro.

I en anbefaling på omslaget trekker Henning Hagerup paralleller til Italo Calvino og Jorge Luis Borges, Thure Erik Lund og Jon Øystein Flink. Sammenligningen med de to førstnevnte storhetene er langt mer enn hva denne romanen forsvarer, men Flinks cerebrale syrligheter har den erfarne tidsskriftskribenten Sørensen derimot rikelig til felles med.

Annonse