00:01 - 15. januar 2016

Håndbok for levende

Lucia Berlin skriver om livets motbakker med beundringsverdig friskhet.

Gjenoppdaget: Lucia Berlins (1936–2004) fortellinger fikk lite oppmerksomhet mens hun levde, men i dag vekker forfatterskapet fornyet interesse. Bildet er tatt i Albuquerque, New Mexico, 1963. Foto: Buddy Berlin/Literary Estate of Lucia Berlin

Etter publikums- og kritikersuksesser à la John Williams‘ Stoner og Clarice Lispectors samlede fortellinger har forlag verden rundt oppdaget nye elver å vaske litterært gull i – nærmere bestemt sine egne gamle kataloger. At en «glemt» forfatter som Williams kunne velte kiosker og vinne lesere i slikt formidabelt monn, har satt i gang en slags trend som selv grinebiterne blant oss kritikere vanskelig kan klage over: Side om side med den mest hjernebedøvende sjangerlitteraturen på bestselgerlistene finner man nå jevnlig «gjenoppdagede» verk, som ofte holder svært høy kvalitet.

Den seneste i denne oppmuntrende rekken er amerikanske Lucia Berlin (1936–2004), som publiserte brorparten av sine fortellinger på 1980- og 90-tallet. Hverken mens hun levde eller i tiåret etter hennes død var forfatterskapet gjenstand for nevneverdig oppmerksomhet, men da forfatteren Stephen Emerson i fjor redigerte et omfattende utvalg av tekstene hennes for storforlaget Farrar, Straus and Giroux, inntraff det vi vel kan kalle Stonereffekten.

 

Annonse