00:01 - 15. januar 2016

Bak morderens smil

Hva har Anders Behring Breivik til felles med hutuene som myrdet tutsier i Rwanda og dagens IS-terrorister? Drepingens latter, er svaret i en ny tysk bok.

Illustrasjon: Sverre Malling

Da den unge germanisten Klaus Theweleit i 1977 publiserte sitt tobinds doktorarbeid om sentrale skikkelser i 1920-tallets nazi­orienterte Frikorps, var det få som forestilte seg at utgivelsen ville bli en av de mest kommenterte i etterkrigstidens Vest-Tyskland. Männerphantasien ble revet bort i et antall av 200 000 eksemplarer; standardlektyre ikke bare for toneangivende venstreintellektuelle miljøer, men også langt inn i de etablerte sjikt, godt hjulpet av en begeistret anmeldelse av Spiegel-redaktør Rudolf Augstein.

Hva utgjorde fascinasjonen ved Theweleits analyse av «mannlige fantasier»? Og hva peker fremover mot den siste boken med tittelen Gjerningsmennenes latter, der han tar for seg Anders Behring Breivik?

Annonse