Annonse
14:48 - 26. mars 2015

Om kritikken er i krise, handler det om mer enn penger, skriver Olaf Haagensen.

Om kritikken er i krise, handler det om mer enn penger, skriver Olaf Haagensen.

Illustrasjon: Xueting Yang
Annonse

De siste tre-fire årene har budt på et stødig drypp av bekymringer på kritikkens vegne. Sindre Hovdenakk, redaktør av tidsskriftet Prosa, anmelder i VG og nestleder i Norsk kritikerlag, får med seg de fleste i debattinnlegget «Kritiske fakta» (Aftenposten, 17. mars), et svar til Aftenpostens kulturredaktør Sarah Sørheim, som noen dager tidligere hadde satt seg fore å avblåse det som nå stadig oftere omtales som en krise i litteraturkritikken (14. mars).

Hovdenakk går i rette med Sørheims påstander om at litteraturkritikken ikke taper terreng i den nye medievirkeligheten, og oppsummerer tingenes tilstand på følgende måte:

Situasjonen i dag er at den profesjonelle kritikken er under press fra alle kanter. Det handler ikke bare om mediehusenes kutt, men for eksempel også om hvordan aktører i det litterære systemet – forlag og bokhandlere – med åpne øyne undergraver kritikkens profesjonalitet. Som når de i markedssammenheng bruker sitater fra amatørbloggere, bokelskerinner og egne ansatte på lik linje med vurderinger fra uavhengige kritikere.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse