Annonse
13:54 - 05. februar 2015

Slakterbenken Dybbøl

Tom Buk-Swienty skriver nesten litt for godt om Danmarks krig mot Prøyssen i 1864.

Krigskarikatur: I tv-serien 1864 presenteres Den annen slesvigske krig i en tilspisset og, ifølge mange, fullstendig karikert form. Foto: Per Arnesen
Annonse

ANMELDELSE

Under 1814-jubileet i fjor var det mange som reagerte på danskenes manglende interesse for feiringen av vårt selvstendighetsverk. Kanskje var det ikke så rart – tapet av Norge var tross alt den første spikeren i kisten for Danmark som imperiemakt. Dessuten, som et historiens tilfeldige pek, var det i fjor også 150 år siden den siste spikeren ble drevet inn.

I november 1863 provoserte Danmark Prøyssen ved å erklære det dansk-tyske Slesvig som en del av den danske helstaten. I februar året etter brøt Den annen slesvigske krig ut. Prøysserne vant overlegent, og etterlot et Danmark redusert med nesten halvparten av arealet og en tredjedel av innbyggerne til det yndige, lille landet vi kjenner i dag.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse