Annonse

Annonse

14:14 - 12. juni 2015

Sjarmoffensiv i grått

Anja Dahle Øverbyes Hundedagar er en ujevn, lovende og til tider uimotståelig sjarmerende tegneseriedebut.

Glimt fra en sommer: Hundedagar kretser rundt Anne, som er i ferd med å ta sine første skritt inn i puberteten. Illustrasjon: Utsnitt fra boken: Anja Dahle Øverbye.

TEGNESERIE

Et par sider inn i Anja Dahle Øverbyes debutbok dukker det opp en kort sekvens hvor hovedpersonen Anne og venninnen Mariell kler seg ut som vampyrer og spøkefullt drapstruer en tysk bobilturist som entusiastisk filmer jentene med videokameraet sitt. Disse sidene preges av en utvetydig glede som demonstrerer det bærende estetiske grepet i Hundedagar: at Dahle Øverbye tegner og forteller slik barn leker. Som barnelek oppfyller tegningene de aller mest nødvendige forpliktelser til hvordan ting ser ut i virkeligheten, men så snart disse detaljene er på plass, tar tegnegleden over og fyller sidene med nennsomme og kunstferdige blyanttoner.

 

Vignetter. Hundedagar er strukturert som en serie korte vignetter om Anne, og utspiller seg over en sommer på 1990-tallets Nord-Vestlandet. Anne er i ferd med å ta sine første prøvende skritt inn i puberteten, og hennes interaksjon med klassekamerater, foreldre og andre voksne bærer preg av at muren som skiller barndommen fra voksenverden er i ferd med å slå sine første skjebnesvangre sprekker. Selv om dette er en tematikk som opp gjennom årene er blitt grundig behandlet i fiksjonens verden, finner Dahle Øverbye finner sin egen tilnærming, og i motsetning til mange andre er hun mer opptatt av den delen av barndommens verdensforståelse man tar med seg gjennom tenårene, enn den man kaster av seg.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse