10:38 - 16. januar 2015

Pønkeren i vannet

Da pønken kom til Lefsevika er en en essensiell puslespillbrikke i Christopher Nielsens portrett av den trønderske voldsmaskinen Hold Brillan.

Tekst og tegning: Christopher Nielsen

ANMELDELSE

Selv om de to er svært ulike på et stilistisk plan, er det få tegneserieskapere Christopher Nielsen har så mye til felles med som amerikanske Jaime Hernandez. Der Hernandez siden det tidlige 80-tall har skildret livene til flerfoldige generasjoner figurer med tilknytning til den fiktive California-byen Hoppers i antologien Love and Rockets, har Nielsen i samme tidsrom bygget et rikt univers av særnorske blandingsmisbrukere, bygdetyranner og jazzmusikere. Og der Hernandez’ serier er utsøkt velskrevne såpeoperaer med innslag av magisk realisme, nærmer Nielsen seg sosialrealismen ved hjelp av revyen og undergrunnstegneseriens verktøyskrin.

Det som mer enn noe annet forener de to, er måten de gjennom tre tiår har lagt sten på sten i fortellinger som strekker seg over flere generasjoner, og utstyrt sine figurer med stadig flere fasetter. Dette innebærer at det å lese disse to tegneserieskaperne er en pågående prosess, og at man ikke leser enkeltutgivelser så mye som man leser kapitler i deres store, karrierelange fortellinger.

Annonse