Annonse
11:47 - 13. mai 2015

Pax Romana

Tone Selboe vet bedre enn å jakte på enhjørninger når hun skal skildre romansjangeren.

Annonse

Inspirert av Oxford University Press-serien «A Very Short Introduction to» har Universitetsforlaget nå utgitt over 50 titler som diskuterer hva ulike fagfelt, begreper og disipliner – fra angst og arkitektur til tid og tillit – er. I likhet med det britiske forbildet, har serien ofte lyktes i å balansere mellom fagessayets friskhet og introduksjonstekstens redelighet, slik at vanlige lesere får en fornemmelse av hvor kampene står på et gitt felt, samtidig som fagfellene finner tilstrekkelig å ergre seg over og være uenig i.

Denne balansen har også Tone Selboe for en stor del truffet i sin ferske Hva er en roman, som aldri utgir seg for å være noen uttømmende definisjonsøvelse, men heller springer ganske fritt fra romanens historie og form, via dens forhold til sted og historie, og til romanens betydning i vår tid og kultur. Med et vell av eksempler nærmer hun seg romanen og det hun kaller dens «antropologiske kraft», en positiv verdi som knytter an til det nærmeste Selboe kommer en definisjon: «Romanen som form er en respons på individuelt eller kollektivt liv som den benytter for å etablere en verden, kanskje til og med en livsanskuelse.»

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse