11:53 - 27. februar 2015

Overklassens avgrunner

På sitt beste skaper Edward St. Aubyn en følelse av at man ikke har lyst til å være andre steder enn blant akkurat hans personer og i akkurat hans språk.

Humor og lidelse: Edward St. Aubyns fortellertone kan være nesten like snobbete som personene han vittig og bittert utleverer. Foto: Timothy Allen

Edward St. Aubyns fem selvbiografiske romaner om Patrick Melrose, skrevet mellom 1992 og 2012, foreligger nå på norsk. Det er en glede å kunne rapportere at årets oversettelser av bind 4 og 5 er langt bedre enn dem vi i fjor fikk av bind 1–3. Å kalle de nye oversettelsene forseggjorte eller omsorgsfulle er nok å gå for langt, men de ruller brukbart av gårde, litt for anglisistiske i setningsbygning og tonefall, men denne gangen uten store tabber og feil.

Mesterverket blant disse fem bøkene er utvilsomt den første og korteste boken, Glem det (Never Mind), som handler om den dagen fem år gamle Patrick for første gang blir voldtatt av sin belevne og grusomme legefar, David. Dette skjer under forberedelsene til sommerens store middagsselskap på familiens landsted i Frankrike. Moren Eleanor er en amerikansk rikmannsdatter som med sin forvirrede skyldfølelse like mye er et offer som en egentlig medansvarlig, mens parets hoff av ørkesløst rike og samvittighetsløse venner danner den makabre rammen for overgrepskulturen.

Annonse