Annonse
10:19 - 16. januar 2015

Nordens alkymist

Heretter bør Carl-Michael Edenborg være navnet som forbindes med alkymi i litteraturen.

Doktor: Med doktograd på alkymi har Carl-Michael Edenborg gode forutsetninger for å skrive denne romanen. Foto: Frankie Fouganthin
Annonse

ANMELDELSE

Alkymiens metalliske mystikk har røtter tilbake til år 300 f. Kr. «Vitenskapen» spredde seg fra Aleksandria til den arabiske og kinesiske verden før den fikk en ny vår i Europa; letingen etter de vises sten og forsøkene på å gjøre gull av gråstein fortsatte helt til slutten av 1700-tallet. Søkenen etter eksistensens urelement har likevel alltid hatt et broket renommé. I Dantes Inferno plasseres alkymistene dypt nede, sammen med falskmyntere og andre bedragere, og i dagens litterære sfære assosieres ordet raskt med en velkjent kioskforfatter hvis navn ikke trenger å nevnes her.

I høst fikk norden sin egen alkymistforfatter – Carl-Michael Edenborgs roman Alkemistens dotter ble nominert til Augustpriset i Sverige. Edenborg romandebuterte i 2012 med Mitt grymma öde, en skildring av komponisten Händels utsvevende liv, men forfatteren er kanskje mest kjent som forlegger for erotisk og politisk litteratur i forlaget Vertigo. Han er dessuten idéhistoriker med doktograd på alkymi, avhandlingen Alkemiens skam utkom i bokform i 2002.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse