Annonse
10:05 - 09. januar 2015

Når staten er kapitalist

Er det statlige eierskapet i norske bedrifter for stort? Og hvordan forvaltes oljeformuen, egentlig?

Annonse

Tittelen Staten som kapitalist er særdeles treffende på en bok som handler om norsk økonomi. Den bryter med gammeldagse forestillinger om at kapitalisme er et system hvor de handlende aktørene, de som investerer kapital i en virksomhet og som deretter tjener penger på de produkter som fremstilles, er private og ikke statlige. I 2014 eier den norske staten mer enn 30 prosent av de samlede verdiene på Oslo Børs. Og som følge av Statens Pensjonsfond Utland (SPU), tidligere kalt Oljefondet, er den blitt en av verdens største børsinvestorer. Fondet investerer kun utenlands, og i skrivende stund er det god for drøyt 6 500 milliarder kroner (6,5 billioner!), som er nær en fordobling på tre år.

 

Historisk ramme. Ikke uventet har verdens for tiden mest innflytelsesrike samfunnsøkonom Thomas Piketty, avlagt Pensjonsfondet en visitt i boken Kapitalen i det 21. århundre – han er sterkt skeptisk til at noen få land vil akkumulere enorme mengder kapital på bekostning av andre. I Staten som kapitalist refereres det til dette, men Piketty er nok ikke disse forfatternes ledestjerne.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.
Men det er klart at det er en forsker her som føler seg utnyttet og tråkket på. Det må man ta på alvor.