09:29 - 06. mars 2015

Myk masseradikalisering

F-Ordet. 155 grunner til å være feminist er blitt en lettbent og inkluderende rekrutteringspamflett til en fjerde feministisk bølge.

Populærkulturell aktivisme: Kvinnene bak F-ordet byr på en blanding av historikk, anekdoter, lister, tegneserier, satire og selvhjelpstriks. Her et bidrag fra Jenny Jordahl. Illustrasjon fra boken

FEMINISME

Tanken om at svenskene besitter en magisk oppskrift på å politisere kunst og underholdning, og på å tilføre feminismen en populærkulturell relevans som gjør den til et anliggende unge mennesker tvinges til å ta stilling til, har lenge vært utbredt i feministiske miljøer i Norge. Et eksempel på en slik populærkulturell aktivisme man gjerne trekker frem, er de mange slagkraftige tegneserieskaperne med en eksplisitt feministisk agenda som kontinuerlig skyter opp av det svenske jordsmonnet. I løpet av 2000- og 2010-tallet har kjønnsbalansen på det svenske tegneseriefeltet endret seg drastisk, og for en utenforstående observatør er det i dag tilsynelatende kvinnene som dominerer.

Forlaget Galago har vært en av de sentrale drivkreftene bak denne utviklingen, og da de i sommer gjestet Oslo Comics Expo, kunne redaktørene Johannes Klenell og Mats Jonsson fortelle at satsningen på feministisk og venstrepolitisk humor var mer av en forretningsavgjørelse enn en ideologisk beslutning. På midten av 00-tallet befant både salgstallene og interessen for svenske tegneserier seg i en bølgedal, og løsningen på denne krisen ble å aktivt dyrke frem en type satire som gikk direkte inn i samfunnsdebatten.

Annonse