12:09 - 07. mai 2015

Lajla i ødemarka

Lajla Rolstads roman om villmarksliv i Canada forteller innforlivet om levemåter og betingelser som på avgjørende måter skiller seg fra vår norske alminnelighet.

Jakten på det frie liv: Lajla Rolstads forteller reiser alene, samtidig legger hennes storøydhet i møte med andre grunnen for mye av handlingen. Foto: Rolf M. Aagaard

Ytre sett minner Lajla Rolstads roman Ulveøya om en slags krysning av Ondskapens hotell og Walden, Henry David Thoreaus filosofiske beskrivelse av «livet i skogene» fra 1854. Fortelleren Lajla, som vi forstår at er identisk med forfatteren, har reist alene til Canada for å passe på en svært avsidesliggende eiendom som er vinterstengt, om sommeren benyttes den blant annet til leirskoler. Hun reiser til en ensomhet i nokså vill natur, og det hun har reist fra, er legenes depresjonsdiagnose og påfølgende anbefaling om et forutsigbart og skjermet liv under sterk medisinering: Romanens Lajla vil bli fri og frisk igjen.

«I went to the woods because I wished to live deliberately», forklarer Thoreau, og utover i fortellingen om Lajla – som beskriver stadig dristigere og mer spartanske opphold i ødemarka – faller hensikten med hennes livsvalg sammen med den amerikanske økologipionerens: «Det eneste jeg ønsker, er å leve et fritt liv. Og ingen, verken menneske, dyr eller ånd, skal få hindre meg i det.»

Sosial ensomflyger. Lajla forteller at hun har vært i Canadas villmark før, sammen med ekskjæresten Jay, men denne boken gjengir to lengre reiser hun legger ut på alene: Først for å passe på den nevnte eiendommen, og så et år senere for å kjøre fritt rundt i Canada med en liten avstikker til vestlige USA. Selv om hun reiser alene, har hun – i motsetning til en annen norsk veifarende i Nord-Amerika, Karl Ove Knausgård – ingen problemer med å knytte seg til mennesker.

Annonse