Annonse
10:09 - 22. mai 2015

Krigens brunstige blikk

Nordisk Råd-vinner Kim Leines nye roman om krig vet hvor den skal og avstår ikke fra en eneste platityde, klisjé eller liksomklok karakteristikk på veien dit.

Maskuline mytologier: I Kim Leines seneste roman møtes både krig og kvinner med en nærmest barokk balstyrighet. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix
Annonse

«Det må også være noen kvaliteter ved krigen, ellers ville den jo på darwinistisk vis ha blitt utryddet.» Slik karakteriserer dansk-norske Kim Leine, vinneren av Nordisk råds litteraturpris i 2013, utgangspunktet for sin nye roman Avgrunnen (Klassekampen, 7. mai). Da vi møter de unge tvillingbrødrene Ib og Kaj Gottlieb, har de reist til Finland for å kjempe mot bolsjevikene i borgerkrigen. Året er 1918. Med historien om Ib og Kaj fra disse avgjørende erfaringene og frem til deres død den samme novemberdagen i 1944, sier Leine at han vil tenke hinsides krigens allment anerkjente grusomhet.

Brødrene blomstrer i krig, og romanens fortellerstemme er på de maskuline mytologienes side: «Krigen favoriserer den sterke, freden foretrekker den svake.» Som for så mange andre veteraner med minner om soldatlivets kameratskap og absolutte krav, blir hverdagslivet hjemme i Danmark en blek tilværelse, selv om krigen fortsetter å legge premissene for brødrenes liv og forestillingsverden. «Og han syns fortsatt at det blikket han ser på verden med, er krigens blikk», tenker Kaj, «krigens glede ved den fysiske verden, ved detaljen, mistroen til politikere og byråkrati.»

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse