Annonse
16:39 - 19. mars 2015

Intervjuer på nåde

Den gode samtalen kan bli for ydmyk for sitt eget beste.

E-litteratur: Eskil Skjeldal og Jon Fosse har e-postet om tro og tvil. Det har det blitt bok av. Foto: Siv Dolmen
Annonse

Kan den gode samtalen foregå på e-post? Mange som har erfaring med å holde kontakt med mennesker over landegrensene, vil svare bekreftende på det. Jeg kjenner sågar de som mener de har hatt noen av sine beste samtaler i kommentarfeltet i et word-dokument. Men sett bort fra slike hyllester fra skribentlivets utposter, er e-post-samtalen fremdeles journalistikkens stygge andunge. Alt som er godt med det personlige møtet, forsvinner, lyder dommen: det som skjer i øyeblikket, muligheten til å intervenere med oppfølgingsspørsmål, all dynamikk som på godt og vondt oppstår av at ingen gis tid til å konsolidere sine synspunkter bak tastaturet.

Teologen og skribenten Eskil Skjeldal, som i essaysamlingen Den svake Gud (2009) presenterte egenrådige og originale lesninger av norsk skjønnlitteratur, utgir nå en intervjubok som skulle ha det beste utgangspunkt for å løfte e-post-intervjuets status. Ikke minst fordi Jon Fosse – verdenskjent dramatiker, religiøs mystiker og Mac-fantast – er kjent som en av de få forfatterne som virkelig svarer, og svarer godt, på epost. 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.