Annonse
12:51 - 04. juni 2015

Hjernen er alene

Landets mentaltrenere vil gi oss et rikere liv. Hvorfor føler man seg da så sjelelig utarmet etter å ha lest bøkene deres?

Din indre heiagjeng: Selv cheerleadere – som konkurrerer i en gren der det dreier seg om å heie best mulig – henter inn hjelp utenfra for å «optimalisere» sin egen indre heiing på seg selv. Foto: Doug Pensinger/Getty Images
Annonse

Selvhjelplitteraturens begynnelse føres gjerne tilbake til Samuel Smiles’ Self-Help fra 1859, en bok som blant annet argumenterer for at fattigdom i all hovedsak skyldes den enkeltes dårlige vaner. Som lære og praksis kan imidlertid selvutviklingen – menneskets streben etter å overvinne sine begrensninger og forbedre seg selv – spores mye lenger tilbake i historien. Antikkens mnemoteknikker, altså mentale øvelser for å systematisere og huske et bestemt stoff, må for eksempel kunne regnes som en tidlig selvhjelpsmetode.

I sitt store verk om retorikken, Institutio oratoria (cirka år 95), anbefaler Quintilian at taleren, under arbeidet med å memorere det han vil si, forestiller seg et stort hus med mange rom, for så å plassere talens forskjellige emner rundt omkring i dette huset som visuelle symboler. Hvis innledningen dreier seg om sjøfart, kan man plassere et anker i gangen, mens man i oppholdsrommet henger opp et våpen for å minne seg selv på at talens hoveddel handler om krigskunsten. Når talen så skal avleveres, er det bare for taleren å vandre gjennom dette «minnepalasset» og plukke med seg sine temaer og argumenter på veien.

 

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker