Annonse
12:39 - 12. mars 2015

Historikeren og engelen

Velskrevet og kaotisk om en verden under ombygging.

Krigens ruiner: Amerikanske soldater ser på ødeleggelsene i Darmstadt, Tyskland 1945. I Ian Burumas År null vendes blikket gradvis bort fra ruinene, mennesker og kaos, og mot nasjoner, stater, den kalde krigen, opprettelsen av FN, ansatsene til EF og en ny verdensorden. Foto: Getty Images
Annonse

SAKPROSA

Britisk-nederlandske Ian Buruma regnes som et ledende navn innenfor angloamerikansk nonfiction. Som historiker og forfatter har varemerket hans vært en historisk fundert liberal-humanisme som særlig ga uttelling i mesterlige Mord i Amsterdam (2006), om drapet på filmskaperen Theo van Gogh og det liberale Europas møte med høyrepopulisme og islamisme. Nå foreligger hans siste bok, År null, på norsk.

Boken innledes med Walter Benjamins kjente refleksjon over Paul Klees maleri Angelus Novus. I det stiliserte maleriet ser Benjamin en engel med ansiktet vendt mot fortiden, historien, som for den fortoner seg som en eneste rykende ruinhaug. Forferdet ønsker engelen å hele det som er ødelagt, men vinden fra paradiset driver den ubønnhørlig videre, med ryggen først, mot fremtiden.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse