Annonse
12:57 - 04. juni 2015

Halvkvedet vandelsattest

Ny biografi om AKP(m-l)s sjefsideolog Tron Øgrim begraver det ideologiske tankegodset og erstatter det med rekvisitter som nå er gangbar mynt.

Sekstiåtte: Tron Øgrim løper fra en politimann utenfor Stortinget under en ulovlig demonstrasjon mot Vietnam-krigen, 7. april 1968. Foto: Arild Hordnes/NTB Scanpix
Annonse

BIOGRAFI

Gustav Flaubert sa at en biografi om en venn skal skrives som om du skulle ta hevn for ham. Bo Brekke har fulgt oppskriften. Resultatet er ikke vellykket.

Det er to måter å oppfylle Flauberts biografiprogram på. Begge kan illustreres ved overbeviste nazisters handlingsalternativer da den Den røde armé trengte inn i Tyskland i 1945. Der den trofaste idealisten hang på seg alle sine utmerkelser, ikledde seg paradeuniformen og marsjerte mot de sovjetiske panservognene med dødninghodet på luen, lugeren i hånden og en Horst Wessel-sang i munnen, grov den opportunistiske Hitler-tilhengeren ned partiboken, brant SS-uniformen og fant frem medlemsboken for fagforeningene; da den røde armé banket på, fant de en mann bøyd over det kommunistiske manifestet med internasjonalen på grammofonen.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse