13:50 - 24. april 2015

Fredrik og Rosinkongen

Speilet er metoden i Fredrik Sjöbergs bok om seg selv og superforskeren Gustav Eisen.

Som Eisen: Fredrik Sjöberg identifiserer seg med sin hovedperson Gustav Eisen: «Det urolige blikket hans, den gutteaktige, barnslige letingen tilsynelatende uten karrieremessige sideblikk… Jeg får inntrykk at han rett og slett har det gøy.»

Fredrik Sjöberg er en av Sveriges mest respekterte sakprosaforfattere. Han har skrevet over et dusin bøker og vunnet like mange priser og et stort publikum i hjemlandet. På norsk foreligger Fluefellen fra før, nå er han aktuell med Rosinkongen.

Tittelen henspiller på den svenske naturforskeren og renessansemennesket Gustav Eisen, men boken presenteres som både biografi, selvbiografi, reiseskildring, essay og rett og slett «bok». Det er nemlig to hovedpersoner i Rosinkongen: Gustav Eisen og Fredrik Sjöberg selv.

– Han er et speil. Altså: Rosinkongen er en slags selvbiografi, hvor jeg er overbevist om at leserne ikke ville være særlig interessert hvis jeg tok en Knausgård og bare skrev om meg selv. Det aner meg at lesere er mer interessert i Eisens historie eller i hvert fall den formen for historiefortelling, sier Sjöberg.

Annonse