12:42 - 30. januar 2015

Folk flest bor i Kina

Evan Osnos’ bejublede bok om Kina formulerer en dyp universell innsikt: at menneskenes hjerter slett ikke er de samme til all tid.

Nært på Midtens rike: Evan Osnos’ beretning om det nye Kina går bak stereotypiene og blir en menneskeliggjøring av en femdel av jordens befolkning. Foto: Feng Li/Getty Images

For en ti års tid siden, den gangen Kinas økonomiske himmelferd virkelig tok av, sirkulerte en vits i Beijings gater om den nye kinesiske idealmannen. Vitsen forteller om en kinesisk IT-entreprenør som er på stevnemøte med en ung kvinne i Palo Alto. På vei hjem etter middagen raser entreprenøren gjennom et lyskryss som akkurat har skiftet til rødt. Mannen får det glatte lag: «Jeg kan se du åpenbart ikke er en ansvarlig mann, du som nesten ofret livet mitt», sier kvinnen. Litt senere drar entreprenøren i land et nytt stevnemøte, med en kvinne i Beijing. Preget av erfaringen fra USA, bremser han langsomt opp da lyset skifter til gult. Men det blir ikke noe på ham denne gangen heller. «Hvorfor stoppet du ved lyskrysset», spør kvinnen irritert. «Hvordan kan jeg forelske meg i en som deg? Du har jo ingen ambisjoner og griper ikke mulighetene når de byr seg?»

Annonse