15:37 - 05. mars 2015

En kvinne i forkledning

Elena Ferrante er en av de forfatterne som best klarer å sette rollene som tilbys kvinner, på dagsorden.

Kvinneroller: Elena Ferrantes romaner gir hvasse glimt inn i hvordan en kvinne, gjennom rollene hun får, kan betraktes som et slags menneske i drag, en som snakker gjennom en forkledning som gradvis blir det eneste man ser av henne. Bildet: Napoli, 1964. Foto: Bruno Barbey/Magnum Photos/NTB Scanpix

Litteratur som er tydelig feministisk, har ofte et dårlig ry. Enten blir den ansett som umorsom eller så blir den ansett som altfor entydig: forutsigbare tirader med tydelig slagside. Da ser man bort fra at det kan ligge både skjønnhet og sannhet i en velformulert harang, og at sinne kan være klargjørende.

Ikke mange av vår tids romanforfattere har satt de performative aspektene ved det å være kvinne like tydelig på dagsorden som italienske Elena Ferrante. Romanene hennes er hvasse glimt inn i hvordan en kvinne, gjennom rollene som tilbys henne i ulike stadier – som barn, som tenåring, som kjæreste, og mest dramatisk: som mor – kan betraktes som et slags menneske i drag, en som snakker gjennom en forkledning som gradvis blir det eneste man ser av henne.

Annonse