15:45 - 05. mars 2015

En klasseflyktning krysser sitt spor

Brennhett engasjement og kjølig analyse: På 170 sider makter franske Édouard Louis å omskape sin egen selvbiografi til en hardtslående refleksjon over klasse, kjønn, vold og sosiale skiller i Europa i dag.

Tok Frankrike med storm: Édouard Louis ble født som Eddy Bellegueule i et arbeiderklassestrøk i Hallencourt i 1992. Han byttet navn mens han avsluttet det som skulle bli debutromanen. I dag skriver han doktoravhandling om klassereiser. Foto: Felix Ledru/PictureTank

Farvel til Eddy Bellegueule, debutromanen til 22 år gamle Édouard Louis, som med sin selvopplevde skildring av vold og brutalitet i nedre arbeiderklasse har solgt over 200 000 eksemplarer i Frankrike, kan ved første øyekast se vel enkel ut. En historie om en ung homofil gutt, som i barndommen hundses av mobbere og egen familie, men som flytter til storbyen, kommer ut av skapet og finner sin egen identitet, det lyder kjent?

Ved andre øyekast, og særlig om man har fått med seg vidunderbarnets inntreden i de mest prestisjetunge akademiske sirkler i en alder da de fleste ikke har kommet lenger enn til å planlegge sin første ferie uten foreldrene, kan den samme boken nesten virke for tungt lastet med akademisk ballast. Etter å ha flyktet fra en uvanlig tøff oppvekst i en liten by i Nord-Frankrike – vi snakker snarere om klasseflukt enn klassereise her – ble Eduoard Louis alt som tyve­åring redaktør for en serie akademiske utgivelser i den franske sosiologen Pierre Bourdieus ånd.

Annonse