Annonse
10:38 - 13. februar 2015

En detektiv i Colombias bakgater

Med bøker som skal få colombianerne til å huske det de helst vil glemme, er Juan Gabriel Vásquez blitt det nye håpet i latinamerikansk litteratur.

Skjønnlitteraturens egenart: – Ingen historiebok kan fortelle hva som foregår inni deg. Bare litteratur kan trenge inn i sjelen til en karakter, sier Juan Gabriel Vasquez, som opplevde et kunstnerisk gjennombrudd da han begynte å bruke skrivingen til å nærmer seg alt han ikke forsto ved hjemlandet Colombia. Foto: Bill O’Leary/The Washington Post/Getty Images
Annonse

– Ta en titt på dette.

Juan Gabriel Vásquez har allerede vist meg bokhyllene som dekker størsteparten av stue- og kjøkkenveggene hjemme i leiligheten i Bogotá, Colombias regntunge hovedstad høyt oppe i Andesfjellene.

Nå vandrer forfatteren som ble tildelt årets Impac-pris – prisen som blant annet lanserte forfatterskapene til Per Petterson og Orhan Pamuk internasjonalt – bort til rekken med favorittbøker, møysommelig plassert i en bokhylle bak skrivebordet på arbeidsrommet. Han fisker frem Forbrytelse og straff. De blanke sidene bakerst i Fjodor Dostojevskijs koloss er dekket av uleselige blyantskriblerier.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse