Annonse
13:32 - 12. juni 2015

Edderkopp på hjernen

Som essayist brøyter Mazdak Shafieian vei for tanken gjennom en stor mengde litteratur og filosofi.

Spennende stemme: Heller enn å lese samtidslitteraturen opp mot fortidens ikoner, vil Mazdak Shafieian lete etter gamle spor i nye bøker. ⇥Foto: Jeton Kaçaniku
Annonse

Mazdak Shafieian er en norsk redaktør og poet, født i Iran, med to kritikerroste diktsamlinger bak seg. Det urgamle materialet er hans første essaysamling, og et av inntrykkene jeg sitter igjen med etter lesningen, er at Shafieian nok vil betakke seg for å få merkelapper som «norsk», eller «iranskfødt». Ved siden av å bedrive litterær erindringskunst er forfatterens hovedanliggende nemlig å bryte ned slike kategorier – som alltid bærer med seg kulturelle assosiasjoner – for å åpne for det «urene» kulturen etter hans syn fortrenger. Likevel tror jeg adjektivene er på sin plass som en delvis forklaring på hvorfor boken gjør krav på oppmerksomhet. Norge har ikke så altfor mange forfattere med persisk språkbakgrunn å skilte med, og ingen, så vidt jeg vet, av Shafieians kaliber.

 

Tradisjonsbevisst. Erindringskunsten, tradisjonsbevisstheten, står hos Shafieian ikke i motsetningsforhold til inkludering og nedriving av skillevegger. «Kritikerens oppgave, for å opprettholde litteraturens høyverdige arv, består ikke nødvendigvis i å velge ut forfattere og dermed ‘kanonisere’ dem som sådan, men snarere i å undersøke denne arvens udødelighet i samtidslitteraturen», skriver han innledningsvis. Heller enn å lese samtidslitteraturen opp mot fortidens ikoner, skal vi lete etter gamle spor i nye bøker.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse