13:28 - 12. juni 2015

Bokhandelen som bygget et publikum

Det er umulig å overvurdere Tronsmos betydning for norske tegneserier, skriver Aksel Kielland.

Siste sjanse: Torsdag denne uken åpnet det siste bakgårdssalget hos Tronsmo i Kristian Augusts gate i Oslo. ⇥Foto: Christian Belgaux

Torsdag 11. juni åpnet det som etter alt å dømme blir det siste bakgårdssalget i Oslo-bokhandelen Tronsmos lokaler i Kristian Augusts gate 19. Ironien i at landets viktigste bokhandel tvinges ut av sine tradisjonsrike lokaler av det statseide eiendomsselskapet Entras planer om et «kunnskapskvartal», som blant annet skal huse Oslos nye juridiske fakultet, er blitt kommentert i det vide og det brede.

At det skjer under en regjering som sjelden tar ordet «kultur» i sin munn uten at det etterfølges av mantraet «samarbeid med næringslivet» er en ekstra, bitter bonus på toppen av det hele.

For det finnes ikke mange institusjoner i norsk næringsliv som har betydd mer for norsk kulturliv enn Tronsmo. Gjennom fire tiår har butikken forsynt nordmenn med nye og radikale impulser innen litteratur, politikk, kunst og – ikke minst – tegneserier. Faktisk er det nær sagt umulig å overvurdere den betydning Tronsmo har hatt for norsk tegneseriekunst.

Annonse