Annonse
13:28 - 12. juni 2015

Bokhandelen som bygget et publikum

Det er umulig å overvurdere Tronsmos betydning for norske tegneserier, skriver Aksel Kielland.

Siste sjanse: Torsdag denne uken åpnet det siste bakgårdssalget hos Tronsmo i Kristian Augusts gate i Oslo. ⇥Foto: Christian Belgaux
Annonse

Torsdag 11. juni åpnet det som etter alt å dømme blir det siste bakgårdssalget i Oslo-bokhandelen Tronsmos lokaler i Kristian Augusts gate 19. Ironien i at landets viktigste bokhandel tvinges ut av sine tradisjonsrike lokaler av det statseide eiendomsselskapet Entras planer om et «kunnskapskvartal», som blant annet skal huse Oslos nye juridiske fakultet, er blitt kommentert i det vide og det brede.

At det skjer under en regjering som sjelden tar ordet «kultur» i sin munn uten at det etterfølges av mantraet «samarbeid med næringslivet» er en ekstra, bitter bonus på toppen av det hele.

For det finnes ikke mange institusjoner i norsk næringsliv som har betydd mer for norsk kulturliv enn Tronsmo. Gjennom fire tiår har butikken forsynt nordmenn med nye og radikale impulser innen litteratur, politikk, kunst og – ikke minst – tegneserier. Faktisk er det nær sagt umulig å overvurdere den betydning Tronsmo har hatt for norsk tegneseriekunst.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker