Annonse
13:55 - 07. mai 2015

Alt du har skrevet med stemmen din

En rekke nye bøker belyser et av de viktigste og høyest elskede skandinaviske forfatterskapene i moderne tid. Men alle tar for forsiktig i den kompliserte forbindelsen mellom litteratur og samfunn hos Astrid Lindgren.

Filmatisering: Julen 1972 skrev Lindgren i dagboken sin: «Andra Emil-filmen har haft premiär och blivit delvis illa behandlad av Stockholmskritikerna, orättvist tycker jag, för den var mycket bättre än den första. Det er bara cineasterna som inte gillar den, publiken är såvidt jag kan märka entusiastisk.» Foto: Tomas Löfqvist/TT
Annonse

Drøye ti år etter hennes død, herjer Lindgren-feberen i Skandinavia. I fjor utkom danske Jens Andersens biografi Denne dag, et liv (på norsk til høsten), i vinter har Kristina Lindströms vakre fjern­­syns­­dokumentar om Lindgrens liv rullet over skjermen, i tillegg er krigsdagbøkene hennes og brevvekslingen mellom forfatteren og unge Sara Ljungcrantz (i dag Schwardt), Brevene dine legger jeg under madrassen, nå utgitt på norsk.

Brevvekslingen viser Lindgren på sitt mest personlige, og krigsdagbøkene viser hennes syn på verden i en kort, men viktig periode. Biografien og tv-serien formidler mellom mennesket, samfunnet og verkene. Til sammen kaster dette lys over et av de viktigste og høyest elskede skandinaviske forfatterskapene i vår tid.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse