Annonse
12:35 - 22. januar 2015

Alle tiders historie

Med en ørns overblikk viser Erling Sandmo historien som språklig og politisk slagmark.

Lag på lag: I 1913 fikk den tyske keiseren bygget det enorme Völkerschlachtdenkmal til hundreårsmarkeringen av slaget der 600 000 soldater møtte hverandre utenfor Leipzig. Våren 1945 forskanset en gruppe SS-soldater seg i monumentet, før amerikanerne rykket inn. Minnesmerket ble restaurert i 2013. Foto: Eric Scwab/AFP/NTB Scanpix
Annonse

ANMELDELSE

Erling Sandmo har skrevet en medrivende bok som forsøker å forklare hva historien er og hva den ikke er. Han gjør det med innsikt og gode poenger, med særlig forkjærlighet for de store spørsmålene den vestlige historietradisjonen har kjempet med siden de gamle grekerne. Det er modig, klokt – og meget vellykket.

Utgangspunktet er to enkle konstateringer. For det første at kilder ikke taler av seg selv. Det er vi, historikerne, som gir dem mening. For det andre at troverdighet ikke minst handler om å få bekreftet det vi vet fra før.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse