00:00 - 24. desember 2015

Uten å rødme

Meningen med livet? gir innsikt i vår religiøse samtid og kulturarv.

Religion på norsk: Alf van der Hagen har intervjuet blant andre (øverst fra venstre) Anne Kristin Aasmundtveit, Tom Egeland, Elisabeth Thorsen, Lars Petter Sveen, Vigdis Hjorth og Geir Lippestad. Foto fra boken/Ellen Lande Gossner

«Det har ikke vært lett å snakke åpent og utvungent om religion på norsk» – slik innleder Alf van der Hagen sin nye samtalebok om tro. Nordmenn synes religion er «noe pinlig», og har etter van der Hagens mening blitt religiøse analfabeter, ute av stand til å kjenne igjen selv de religiøse og bibelske motivene som gjennomsyrer den europeiske kulturarven.

Når man ser på den formen religionsdebatter gjerne tar i norsk samfunnsliv, er ordet «pinlig» ofte nærliggende. I førjulstiden har vi nok en gang sett en av verdens mest sekulære befolkninger settes i harnisk over muligens avlyste skolegudstjenester og Sankt Lucia-feiringer. Det er tross alt viktig for oss at noen tror, tar vare på kulturarven og går i kirken – noen andre enn oss selv, altså. Gjerne barna.

 

Annonse