Annonse
00:00 - 04. desember 2015

Trigger warnings i barnebøker?

En barnebok med avkappede fingre skaper debatt blant bibliotekarer.

Illustrasjon: Fra Reidar Kjelsens Bertil bestemmer selv
Annonse

Er illustrasjonen over for drøy? Det mener barnehageansatte på Sortland, som har bedt biblioteket fjerne boken illustrasjonen tilhører, fra kassen med bildebøker. «Er det noen andre som har fått reaksjoner på akkurat denne boka?» spør en bibliotekar på e-postlisten «Biblioteknorge», der bibliotekinteresserte fra hele landet diskuterer løst og fast (se for øvrig notis fra legenes e-postliste på morgenbladet.no).

Illustrasjonen stammer fra Reidar Kjelsens Bertil bestemmer selv, der lille Bertil vil låne pappas kniv for å spikke litt. Han får streng beskjed om at han er for liten, men Bertil får til slutt fatt på kniven, og «dermed går det slik det må gå i en bildebok av Reidar Kjelsen», skriver forlaget Cappelen Damm i en omtale av boken: Det blir ganske grotesk – og blodig.

Spørsmålet fra Sortland har nå satt i gang en debatt om overskridende barnebøker.

Én bibliotekar mener enkelte bøker burde merkes med en advarsel om støtende innhold, samt en oppfordring om at bøkene må leses med en voksen. Eventuelt kan bibliotekarer la være å låne ut bøkene til barn som kommer til biblioteket alene: «Barn skal vernes», konkluderer hun.

En som fordeler bøker til skolene, skriver at hun noen ganger legger ved en lapp til bibliotekarene: «Les denne boka før du setter den på hylla.» Jo flere billedbøker som krever lesere som forstår humoren, jo bedre trenger hvert bibliotek å tenke seg om, fortsetter hun.

«Halloen!» skriver en bibliotekar: «Av og til trenger barn også vern mot voksnes inngripen i barnekulturen.»

«Støtende for hvem???» innvender en annen, og foreslår: «Kanskje du må lage en egen hylle med ‘Bøker bibliotekaren ikke liker’».

«Knallgod idé til utstilling! Den skal jeg jammen lage med én gang!» svarer en bibliotekar fra Deichmanske.

En annen skriver: «Jeg har [Bertil bestemmer selv] blant lettleste bøker, sammen med Løveunge-bøkene.»

Dette innspillet fikk følgende svar: «God løsning av Gjertrud».

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse