00:00 - 18. desember 2015

Setningsmesteren fra Lübeck

Nedfelt i Thomas Manns formuleringer finnes selve det menneskelige humør.

Må: Enhver leser av skjønnlitteratur må altså før eller siden åpne et verk av Thomas Mann. Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Rundt 1960-tallet var Thomas Mann en tid mindre populær på verdensbasis, han ble sett på som selve inkarnasjonen av den borgerlige, mannlige, hvite forfatteren. Innvendingene er forståelige, men urettferdige. I litteraturen må kanon være gangbar mynt, men ikke eneste valuta – kursene forhandles jo uavbrutt.

Enhver leser av skjønnlitteratur må altså før eller siden åpne et verk av Mann. , ettersom den mest betydelige tyskspråklige forfatteren i det 20. århundret er så godt som uunngåelig. Men også som i en inderlig, imperativ oppfordring – han må leses fordi verdenen som da utfolder seg er så uvurderlig!

 

Annonse