00:00 - 04. desember 2015

– Et intellektuelt nullpunkt

Franske intellektuelle var midt i en heftig debatt om høyredreining og generasjonsskifte, da terroren rammet. Hva gjør de nå?

Nye tider: Forfatter Édouard Louis (foran til venstre) er blant dem som vil gjenopplive arven fra Sartre og Beauvoir, og utfordre samtidsbeskrivelsene til forfatterkollegaer som Michel Houellebecq (midten) og filosof Bernard-Henri Lévy. Foto: Getty Images, Åge Solheim/Lillehammer Litteraturfestival, Francois Berthier/Getty Images, Christian Belgaux,

Før terroren rammet Paris 13. november, hadde den franske kulturhøsten dreid seg rundt ett stort spørsmål: Hvor er det blitt av de franske intellektuelle?

Le Monde har stilt spørsmålet. Libération har stilt spørsmålet. Le Nouvel Observateur har stilt det. Og før dem Magazine Littéraire – samt britiske The Guardian, etterfulgt av en uant rekke tv- og radiokanaler. Og de fleste kunne enes om svaret: jo da, de intellektuelle finnes nok fortsatt – men oftest er de bortgjemt på et støvete kontor.

Er terrorangrepene det nødvendige momentet som får dem ut i solen igjen?

Annonse