Annonse
00:00 - 24. desember 2015

Berlusconi snakker ut

Det er ikke lett å skrive balansert om en av etterkrigstidens mest kontroversielle politikere. Men det er som oftest underholdende å lese resultatet.

Får siste ord: Alan Friedmans biografi bygger blant annet på mer enn hundre timers samtaler med Berlusconi selv. I den andre enden av skalaen finner man Michael Days bok, der forfatterens avsky skinner tydelig gjennom.⇥Foto: Vincenzo Lombardo/Getty Images
Annonse

Da Silvio Berlusconi gikk på en utendørsscene i Bologna 8. november i år, var det i rollen som oppvarmer. Hovedattraksjonen var Matteo Salvini, den unge lederen for det innvandrings- og EU-fiendtlige partiet Lega Nord. I forsøket på å danne en ny høyrekoalisjon i Italia sier meningsmålingene at Berlusconi må finne seg i å være nest viktigst.

Det er en temmelig uvant situasjon for mannen som har sittet med makten i den italienske republikken lenger enn noen andre, men det var bedre enn å være satt helt på sidelinjen. På en italiensk høyreside som mangler et bredt, konservativt parti, er Berlusconi fortsatt en mann man må regne med, og det er en av årsakene til at to nye engelskspråklige biografier om mannen er interessant lesning. En annen grunn er Silvio Berlusconis rolle som foregangsmann for en bestemt politikertype som blander økonomisk makt og populistisk gjennomslagskraft preget av hårreisende utspill. Mens sammenligningene mellom Donald Trump og Hitler virker mildt sagt upresise, vil det ha mer for seg å se den styrtrike, grenseløst selvsikre eiendomsmagnaten Trump opp mot den styrtrike, grenseløst selvsikre eiendoms- og mediemagnaten Berlusconi.

 

Annonse