00:00 - 18. desember 2015

Årets beste bøker

Morgenbladets kritikere presenterer sine bokfavoritter fra året som har gått.

SIMEN EKERN

 

Ian Buruma

År null

En fortelling om 1945

Oversatt av Christian Rugstad

Forlaget Press

Ian Buruma må regnes blant de aller mest presise og balanserte observatørene av verden i dag, både når han skriver aviskommentarer og bøker. Styrken hans ligger i gode analyser, men også i et reporterblikk for detaljer: I År null fletter han små historier og lange linjer sammen til et viktig og rystende bilde av hva som hendte umiddelbart etter andre verdenskrig, da freden på ingen måte var spesielt fredelig.

 

Kazuo Ishiguro

The Buried Giant

Knopf

En merkverdig fortelling som finner sted i et mytisk, tåkefullt middelalder-England befolket av drager, fattigfolk og skumle munker. For noen blir det nok for mye Game of Thrones over Ishiguros bok. Andre vil henge seg opp i ufrivillige hint til Monty Pythons riddere, men blir du først forhekset, er dette en klok historie om hevn, skyld og glemsel, som med hell (og litt fantasi) godt kan leses opp mot År null.

 

Elena Ferrante

Mi briljante venninne

Oversatt av Kristin Sørsdal

Samlaget

Ferrante skriver så presist og troverdig om vennskap og oppvekst i utkanten av Napoli på 1950-tallet at en historie som i sin ytre handling virker lite original, blir en bok som fortjener den overstrømmende positive oppmerksomheten den har fått. Ferrante har et skarpt, klart språk, som gjør trivielle hverdagshendelser viktige og sanne, og det holder seg fint i en veldig god norsk oversettelse.

***

 

ESPEN SØBYE

 

Morten A. Strøksnes

Havboka

eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider

Forlaget Oktober

Morten Strøksnes har skrevet avslappet og poetisk ydmykt om jakten på håkjerringa. Det hele minner litt om bikkja som løper ved siden av bilen og glefser etter forhjulet. Hva ville Strøksnes og bikkja gjort hvis de lyktes? Smart som han er, har Strøksnes hugget både svaret og sitt navn i stein og senket det ned i havet på de 70 000 favners dyp, nord for Skrova, sør for Svolvær.

 

Roger Tronstad

Jøder på Agder

Portal Forlag

Med historien til ekteparet Doller, som drev et eddikbryggeri i Grimstad og ble arrestert og deportert til Tyskland i 1943, har førstearkivaren ved Statsarkivet i Kristiansand dokumentert avgjørende begivenheter fra okkupasjons- og etterkrigstid. Dette utgjør bare en del av boken, raust utstyrt med faksimiler og fotografier, som tar for seg jødenes historie i Agderfylkene fra 1851 til rettsoppgjøret etter krigen.   

 

Børre Haugstad

Krig, kunst og kollaps

Schreibtisch Verlag

Den tidligere VG-journalisten forteller den fascinerende historien om hvordan Nasjonalgalleriet fikk malerier av Picasso og Matisse av norske skipsredere like etter første verdenskrig. Boken om spekulasjonskapital og avantgardistisk billedkunst tidlig i det 20. århundret er vakkert designet, og bare den flid og omsorg som er lagt i bokutstyret, gjør dette til et av årets høydepunkter.

***

 

Hør Olaf Haagensen og Lasse Midttun snakke om sine favoritter på Morgenbladets podcast:

 

FRODE JOHANSEN RIOPELLE

 

Jonathan Franzen

Renhet

Oversatt av Monica Carlsen

Cappelen Damm

Dickenske temaer som foreldreløshet, skam, begjær og hysj-hysj omskrevet, passe snuskete og urent, for digitalalderen. En satire over internettets kritikkløse informasjonsvelde fremført med både vidd og allmennmenneskelig alvor.

 

Erik Bjerck Hagen

Hvordan lese Ibsen?

Samtalen om hans dramatikk 1879-2015

Universitetsforlaget

Forfatteren fornyer troen på personlig nærlesning i et fag som blir mer og mer dominert av kvantitative metoder. Fem av Ibsens samtidsskuespill blir skarpt og edruelig lest med hele den norske Ibsen-resepsjonen som samtalepartner.

 

Johan Harstad

Max, Mischa og Tetoffensiven

Gyldendal

Overdådig rik Amerika-roman hvis sjenerøsitet lokker ut leserens egen. Longører og skjønnhetsflekker hindrer ikke Harstads vell av kunnskap, ideer og pasjonerte medfølelse for (først og fremst) den eksistensielt hjemløse, å treffe hjertet.

***

 

CARINA ELISABETH BEDDARI

 

Laszlo Krasznahorkai

Seiobo there below

Oversatt av Ottilie Mulzet

Tuskar Rock Press

Apokalypsemesteren fra Ungarn har skrevet en oppløftende roman om skjønnhet, guddommelighet, kunst og konsentrasjon. Krasznahorkai utkommer på norsk til neste år, og innen 2020 vinner han Nobelprisen.

 

Finn Iunker

Arbeider for scenen 1993-2015

Kolon forlag

De samlede scenetekstene til Norges vittigste irrettesetter (nei, Harald Eia, det er ikke deg) kan godt bli folkelesning på linje med våre store dramatikere.

 

Michel Houllebecq

Underkastelse

Oversatt av Tom Lotherington

Cappelen Damm

Er det mulig å lese Frankrikes vittigste irrettesetter uten å gi seg ende over? Kulturdebatten har vist at svaret er ja, men for meg er Houllebecq alltid verdt å lese for sitt vidd, sin oppfinnsomhet og ikke minst for den komiske utstillingen av patetiske menn.

***

 

PER HEM

 

Jørn Øyrehagen Sunde

Høgsteretts historie 1965-2015

Fagbokforlaget

Et vektig bidrag til økt forståelse av den tredje statsmakts økende innflytelse i Norge, som vakte debatt ved å peke på betenkeligheter ved denne utviklingen. Forfatteren er en ypperlig pedagog, han skriver for leg og lærd. Resonnementene var imidlertid godt faglig begrunnet og kunne bare ha kommet fra en med et uavhengig ståsted i forhold til den øverste domsmakten

 

Hans Fredrik Dahl

Quislings nettverk

Aschehoug

Dahl har tidligere skrevet en svær dobbeltbiografi om Quisling, men synes aldri helt å bli ferdig med denne herostratisk berømte skikkelsen i norsk historie. Det samme gjelder nok mange av dem som sverger til litteratur om andre verdenskrig. En ansporende appetittvekker for dem som har til gode å fordype seg i landsforræderens historie. Les denne først, og biografien etterpå.

 

Vegard Sæther

Frontsøstre

Norske kvinner under hakekorset

Cappelen Damm

Hanna Kvanmo var en av mange hundre unge norske kvinner som meldte seg til tjeneste som sykesøster på tysk side under annen verdenskrig. Sæther har som den første kartlagt disse kvinnenes bakgrunn, alder, utdannelse, tilknytning til NS, med mer. Med det dokumenterer forfatteren at han er en grundig arkivjeger, men han er også en god forteller.

***

 

BERNHARD ELLEFSEN

 

Liv Køltzow

Melding til alle reisende

Aschehoug

Liv Køltzow hører til i den svært eksklusive klubben av norske forfattere som har skrevet sterke romaner i hvert eneste tiår siden 70-tallet. Årets fortelling, om en forfatter som i likhet med Køltzow har fått diagnosen Parkinsons, viser en ny, mer leken side av henne. Gleden ved gode obskøniteter får leseren også del i.

 

Elizabeth Kolbert

Den sjette utryddelsen

Oversatt av Karen Lykke Syse og Jon Anstein Olsen

Mime forlag

En av verdens beste formidlere av økologisk kunnskap har skrevet om den massive, menneskeskapte artsutryddelsen vi ser omkring oss. Lenger unna Blekkulf og speidergutthumanistisk klimamoralisme er det ikke mulig å komme: Denne boken setter vår sivilisasjons intellektuelle betingelser i urovekkende bevegelse.

 

Elena Ferrante

Napoli-kvartetten

Oversatt av Kristin Sørsdal/ Ann Goldstein

Samlaget / Europa Editions

I år har vi fått den andre av Ferrantes Napoli-romaner på norsk og den fjerde og siste på engelsk. Med det er et storverk i europeisk litteratur tilgjengelig også for oss som ikke kan italiensk. Ferrantes evne og vilje til fortelling viser romankunstens muligheter, og leseren vil aldri glemme heltinnene Lila og Elena.

***

 

MARGUNN VIKINGSTAD

 

Geir Gulliksen

Historie om et ekteskap

Aschehoug

I ein stilistisk sterk og tematisk reflekterande prosa skildrar Geir Gulliksen kjærleik som oppstår og kjærleik som blir borte. Romanen stiller skarpt på det komplekse ansvaret menneske har overfor kvarandre og like mykje overfor seg sjølv. Slik dissekerer forfattaren motsetningar i kjærleikens natur på ein modig og moden måte.

 

Anne Oterholm

Liljekonvallpiken

Forlaget Oktober

Med kikkaren som forteljar skildrar Oterholm ein vennskapsrelasjon i sterk ubalanse. Subtilt blottlegg romanen fortrengde ønske om og lengt etter å bli sett, og slik reflekterer den over vårt ofte naive forhold til sanning og ein hang til å forstille seg. Det er ubehageleg og det er morosamt på ein skrudd måte.

 

Inger Bråtveit

Alice A4

Forlaget Oktober

I eit litterært univers av kaninar, tivoli, autobahn og ein stor Tåresjø skildrar Inger Bråtveit ungjentas steg frå barn til vaksen. Romanen er ein fritt meddiktande variasjon over Alice i Eventyrland med ein særeigen bråtveitsk musikalitet og mytologi. Det er poetisk, det er opprørsk, det er feministisk, og slik blir romanen eit konfronterande og høgst originalt Wonderland.

***

 

OLAF HAAGENSEN

 

Inger Elisabeth Hansen

Å resirkulere lengselen, avrenning foregår

Aschehoug

I 2015 måtte man gå til poesien hvis man ville finne norsk skjønnlitteratur med engasjement og kvalitet. Inger Elisabeth Hansens dikt dirrer av spørrekraft, enten de dreier seg om forsurede korallrev utenfor Fredrikstad eller situasjonen til såkalt illegale innvandrere i Europas metropoler. De er samtidslitteratur av ypperste merke.

 

Lars Jakobson

De odödliga

Albert Bonniers Förlag

La oss si at det finnes noen mennesker der ute som ikke kan dø – hvordan kunne det evige livet til en av dem fortonet seg? Premisset for Lars Jakobsons korte roman De odödliga høres kanskje søkt ut, men resultatet er litterært svimlende: Science fiction-romanen Borges aldri skrev.

 

Curzio Malaparte

Kaputt

Oversatt av Anne Arneberg

Pelikanen

Tysk-italienske Curzio Malapartes roman Kaputt, utgitt første gang i 1944 og basert på forfatterens arbeid som korrespondent på Aksemaktenes side under andre verdenskrig, er like deler sivilisatorisk undergangsfortelling, proustiansk ordmaleri og fascistisk dokument.

***

 

FRODE HELMICH PEDERSEN

 

Ian McEwan

Barneloven

Oversatt av Halvor Kristiansen

Gyldendal

Britisk romankunst på sitt beste: intelligent, observant, følsom. Med denne boken demonstrerer McEwan dessuten hvordan romaner kan bedrive en form for moralfilosofisk tenkning som ligger hinsides fagfilosofiens rekkevidde.

 

Erling Sandmo

Tid for historie

Universitetsforlaget

En glimrende innføringsbok i historiefagets grunnspørsmål. Særlig tre kvaliteter ved Sandmo kan fremheves: Han har overblikk, han kan skrive og han har en usedvanelig god nese for eksempler: De er både kuriøse og representative på samme tid. De fleste lesere vil lære mye av denne boken.

 

Kjell Askildsen

Vennskapets pris

Forlaget Oktober

Dette etterskriftet til Askildsens forfatterskap er vel verd å få med seg. Selv de av bokens noveller som ikke er helt fullbragte, inneholder verdifulle partier. Selv ble jeg særlig betatt av den underfundige, poetiske og muntre novellen «Det røde huset», som med fordel kan leses flere ganger.

***

 

ELLEN SOFIE LAURITZEN

 

Maggie Nelson

The Argonauts

Graywolf Press

Maggie Nelsons bok-hybrid tråkker opp en ny sti for hvordan en kan skrive om seg selv og sine nærmeste. Den rommer både en personlig historie om to kropper i forandring – Nelsons graviditet og partnerens kjønnsskifte – og byr samtidig på skarpe og overraskende tanker om kjønn, identitet, familieliv og kjærlighet. Nelson skriver med fintfølelsen til en poet og selvtilliten til en kritiker som kan sin litteraturteori. 

 

Vivian Gornick

The Odd Woman and the City

Farrar, Straus and Giroux

En nydelig liten memoarbok fra en av USAs skarpeste essayister, om å gjenfinne seg selv i storbyen. Gornicks bok består av bruddstykker fra ulike vandreturer og møter rundt om i New York, ispedd refleksjoner om vennskapets natur, flanørens rolle, feminisme og ensomhet. Hun treffer mange på sin vei, men i hovedsak handler boken om å være alene i et hav av mennesker.

 

Patti Smith

M Train

Knopf

Nok en bok om å vandre rundt i New York, men Patti Smith tar også turen til Mexico, Japan og Berlin. Leseren blir med henne på ferden, inn i tankene hennes, også der det er mørkt. Smith reflekterer og filosoferer – om hverdagsliv, litteratur og krimhelter, men også om tap og ensomhet. Boken er både morsom, sår og uendelig trist – helt på høyde med Just Kids, om ikke enda bedre.

***

 

LASSE MIDTTUN

 

Timothy Snyder

Svart jord

Holocaust som historie og advarsel

Oversatt av Rune R. Moen

Gyldendal

Det er fortsatt mulig å skape originale sakprosaverker med utgangspunkt i det 20. århundrets store tragedie, holocaust. Man trenger ikke en gang å være enig i Snyders hovedkonklusjoner for å anerkjenne de mange knivskarpe resonnementene, og hans beskrivelse av hvordan fullstendig uskyldige mennesker kan gjøres til syndebukker og ofres, er både opplysende og skremmende aktuell.

 

Mo Yan

Hvitløksballadene

Oversatt av Brit Sæthre

Gyldendal

Denne romanen fra nobelprisvinneren 2012 er karakterisert som en blanding av Vredens druer og Catch-22. Godt sett: Den kinesiske landsbygdas skjøre harmoni rives i filler, og realismen i katastrofen balanseres av det absurde i maktens væremåte og satiren i tittelens innlagte ballader. Akademiets nylig avgåtte sekretær Peter Englund så boken som portalen til Mos forfatterskap – også godt sett.

 

Steve Sem-Sandberg

De utvalgte

Oversatt av Bjørn Alex Herrman

Tiden

Tross Augustpris og stor jubel for De fattige i Lodz: Steve Sem-Sandbergs nyeste bok, De utvalgte, er bedre. Skildringen av tilværelsen på bunnen av krigstidens Wiens nazifiserte helse- og sosialsystem vekker sorg, medfølelse, sinne. Og i en tid hvor liv versus diktning er høyt på sakskartet, takler Sem-Sandberg på forbilledlig vis den sanne historien som er ryggraden bak teksten.

***

 

ANE FARSETHÅS

 

Svetlana Aleksijevitsj

Kister av sink

Sovjetiske stemmer fra krigen i Afghanistan

Oversatt av Alf B. Glad

Kagge forlag

En Nobelprisvinner som vil få stor innflytelse på litteraturen framover, og en bok som løfter den nesten glemte Afghanistan-krigen helt fremst i bevisstheten. Aleksijevitsjs intervjumetode og komposisjonsevne gjør denne boken til en dokumentarfortelling av de helt uforglemmelige.

 

Geir Gulliksen

Historie om et ekteskap

Aschehoug

Her har Gulliksens lek med overskridelse innen moderne parforhold funnet sitt strammeste uttrykk til nå. Romanen kan leses som en oppfølger til fjorårets skilsmissedikt i fugleform og byr på en historie om underkastelse og makt i en tett, velkonstruert intrige.

 

Kjersti Rorgemoen

Håpet og festen

Kolon forlag

Håpet og festen etablerer Kjersti Rorgemoen som et av våre beste håp for den komiske romanen. Sjeldent gode setninger tilfører eksistensielt trykk til historien om en ganske vanlig student med uvanlig velutviklede observasjonsevner.

 

 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

«Hvert avsnitt dirrer av vitalitet.»