Annonse

Annonse

00:00 - 06. november 2015

Ut av verden

Karl Ove Knausgård er best når han flyr høyt – med månefuglene.

Et pust fra arkaiske tider: Tekstene i Om vinteren har noe mildt rituelt over seg. Dette er bok nummer to av fire, Om høsten er allerede ute, Om våren og Om sommeren skal følge. Foto: Peter van Agtmael/Magnum Photos/NTB Scanpix

Den uten sammenligning viktigste revolusjonen i menneskeslektens historie, den kognitive, fant sted for om lag 70 000 år siden. Man vet ikke hva som forårsaket den, men på dette tidspunktet endret hjernen til Homo sapiens seg slik at de – eller vi, må man kunne si – utviklet språk som var i stand til formidle mer enn bare helt basal informasjon om omgivelsene. Fremfor alt ble vi i stand til å snakke om ting man ikke kunne ta eller peke på, altså skape fiksjoner i bred forstand, og dermed legge de første byggeklossene for det som skulle bli guder og lover, kunst og vitenskap. Den kognitive revolusjonen var den opprinnelige fortryllingen av verden.

Karl Ove Knausgårds nye bokserie innbyr til slike tankesprang tilbake til vår aller tidligste historie. Dels fordi vi også denne gangen møter den rasende 1800-tallsmannen Knausgård, han som kanskje litt for raskt griper til et biologisk forankret argument og gjerne tenker i ahistoriske motsetningspar med tung symbolsk aura (jord og himmel, det indre og det ytre). Dels fordi vi, i de mest ansporende tekstene, møter en Knausgård det er en stund siden vi møtte sist, den hårløse apen Knausgård, han som lever i en verden som ennå ikke er ferdig diktet.

 

Rundt bålet. Rammefortellingen for de fire nye bøkene, hvorav to hittil er utkommet, Om høsten og Om vinteren – de to neste skal ikke overraskende hete Om våren og Om sommeren – er Knausgård som skriver til sin ufødte datter; han utformer et personlig leksikon over «den myriade av fenomener og materie, dyr og mennesker som vi kaller verden» (forlagets beskrivelse). Allerede her, i denne lett patriarkalske kunnskapsoverbringelsen og den anti-taksonomiske inndelingen av verden – tekstene har titler som «Solen», «Tyggegummi», «Erfaring», og «Vinterlyder» – kjenner vi et pust fra arkaiske tider, fra den gang stammens høvding måtte sørge for å dele sin visdom slik at etterslekten kunne leve videre også uten ham.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse