Annonse
00:00 - 27. november 2015

Å ta Mykle på ordet

Agnar Mykles språk funklet av nygammel eleganse allerede da bøkene om Ask Burlefot ble gitt ut, skriver Helene Uri.

Fornem språkdrakt: Det forblir et paradoks at trønderen og sosialisten Agnar Mykle valgte å hylle Oslo-elitens språk. Foto: Nasjonalbiblioteket
Annonse

Alle lovpriser Agnar Mykle for den glitrende språkføringen i romaner som Lasso rundt fru Luna og Sangen om den røde rubin. Men hva i språket hans er det som utgjør det glitrende? Og hva slags tanker gjorde han seg om språk? Når Mykle støtte på en nynorskbruker, fornemmet han den skjulte kastrasjonskniven i nynorskbrukerens hånd: «det var derfor jeg for noen tid tilbake preget uttrykket: ‘Født under en skinnfell og med a i enden’». Hva er forholdet mellom forfatteren, politikeren og språkpolitikeren Mykle?

Hør Helene Uri fortelle mer om Mykles høystemte språk og dialekthat på Morgenbladets podcast. 

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.