Annonse
00:00 - 27. november 2015

Standhaftig amerikafarer

Prærien er åsted for ymse slags frigjøring i Edvard Hoems historiske western.

Huset på prærien: Edvard Hoem satt i dette huset og jobbet med boken. Stedet ligger i nærheten av byen Sisseton i Sør-Dakota. Foto: Ane Lillian Tveit
Annonse

I likhet med Lars Saabye Christensens Magnet og Johan Harstads Max, Mischa & Tetoffensiven, handler Edvard Hoems historiske roman Bror din på prærien mye om å være nordmann i Amerika.

I Harstads roman sitter hovedpersonen i USA og zoomer inn på Stavanger med Google Maps når hjemlengselen bli for stor. Hos Saabye Christensen er hovedpersonen nær ved å besvime av nostalgi når det ned i hans amerikanske postkasse dumper en magnet fra mor – en kraftfull, men ikke akkurat subtil metafor for tilhørighet.

Eilert Knudtsen i Hoems Bror din på prærien er til sammenligning en svært standhaftig amerikafarer. Det eneste som kan rokke ved den unge mannens vilje til å gjøre den nye verden til sin, er de klare bønnene i brevene hjemmefra: «De maa se til, at tjene Dem op en Del Penger i Amerika, og saa komme her tilbage.»

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.