Annonse
00:00 - 27. november 2015

Som i et speil

Allmenne spørsmål blir akutte i Linn Ullmanns portrett av sine sagnomsuste foreldre.

Åpne øyne: Linn Ullmann skriver med en sympatisk nysgjerrighet. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Med mulig unntak av Isabella Rossellini kan ingen i det europeiske kulturlivet måle seg med Linn Ullmanns spektakulære opphav, og mange – særlig av hennes internasjonale lesere – har nok ventet på at hun skulle skrive åpent selvbiografisk om sin familiehistorie.

Hittil i forfatterskapet har hun bare trukket indirekte veksler på den, og hun har vist betydelige og forståelige reservasjoner mot å bli en handelsreisende i «Bergman & Ullmann». Når hun nå har valgt å vie en bok til fortellingen om foreldrene, er det derfor ikke bare litterær nysgjerrighet leseren møter den med.

På omslaget sjangerbestemmes De urolige som en roman, men i mine øyne er det mindre enn presist, og jeg er spent på hvilken kategori den amerikanske utgivelsen – som antagelig allerede er underveis – vil sortere under. Amerikanernes betydelige tradisjon for litterært ambisiøse memoarbøker synes nemlig å være der Ullmanns bok hører hjemme.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse