Annonse
00:00 - 27. november 2015

Som i et speil

Allmenne spørsmål blir akutte i Linn Ullmanns portrett av sine sagnomsuste foreldre.

Åpne øyne: Linn Ullmann skriver med en sympatisk nysgjerrighet. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Med mulig unntak av Isabella Rossellini kan ingen i det europeiske kulturlivet måle seg med Linn Ullmanns spektakulære opphav, og mange – særlig av hennes internasjonale lesere – har nok ventet på at hun skulle skrive åpent selvbiografisk om sin familiehistorie.

Hittil i forfatterskapet har hun bare trukket indirekte veksler på den, og hun har vist betydelige og forståelige reservasjoner mot å bli en handelsreisende i «Bergman & Ullmann». Når hun nå har valgt å vie en bok til fortellingen om foreldrene, er det derfor ikke bare litterær nysgjerrighet leseren møter den med.

På omslaget sjangerbestemmes De urolige som en roman, men i mine øyne er det mindre enn presist, og jeg er spent på hvilken kategori den amerikanske utgivelsen – som antagelig allerede er underveis – vil sortere under. Amerikanernes betydelige tradisjon for litterært ambisiøse memoarbøker synes nemlig å være der Ullmanns bok hører hjemme.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Kvalitetsvurdering er vanskelig, det er klart, men hvis det blir helt tilfeldig, et lotteri, så mister jo systemet legitimitet.