00:00 - 06. november 2015

Peter og stormen

Med en sjeldent virtuos håndtering av det tyske språket projiserer Peter Handke sine egne lengsler over på omgivelsene. Men når Handkes verbale landskapsmalerier møter krigens virkelighet, går det galt.

Snøstorm: Peter Handke beskriver hvordan en snøstorm får samtalen inne i bilen til å stilne helt da de er på vei til den naturlige grensen mellom Serbia og Bosnia-Hercegovina. Foto: Wolfgang Zac

Et godt stykke ut i Peter Handkes andre og mye omtalte skildring fra Balkan, den som heter En vinterlig reise til elvene Donau, Sava, Morava og Drina, eller Rettferdighet for Serbia, og som utløste et skred av reaksjoner da den kom i 1996, må Handke og hans to serbiske kamerater krysse en fjellovergang med bil. De er på vei fra Beograd og sørvestover til Drina, som helt siden 1945 har dannet en naturlig grense mellom Serbia og Bosnia-Hercegovina, da det begynner å snø temmelig kraftig. Å snu kommer ikke på tale, står det frydefullt. Handke beskriver hvordan uværet utenfor får samtalen inne i bilen til å stilne hen. I omtrent en time høres knapt ett eneste ord og heller ikke musikken til turbofolkartisten Ceca (også kjent som enken etter Arkan) fra bilstereoen. Det er ikke Handke som sitter ved rattet, og etter hvert som sikten blir stadig dårligere, faller han i tanker:

Sett at bilen ble sittende helt fast – i hvilken retning skulle jeg da legge veien? Og hvor langt ville jeg vel komme, uten lue og riktig skotøy? Spennende! Og nesten synd at det mellom snødrevene ikke omsider begynte å lyne, en slik blizzard ville ha gjort stormnatten høyt opp i Balkan-fjellet fullstendig, også forvandlet roen til noe annet, til panikk? Eller kanskje nettopp til det motsatte?

 

Annonse