Annonse
00:00 - 06. november 2015

Når løk skal skrelles

Gine Cornelia Pedersen byr på uærbødig behandling av nasjonalikonet Peer Gynt.

Foto: Pernille Marie Walvik
Annonse

Peer Gynt er på mange måter seg selv lik – og som vanlig seg selv nok – når vi møter ham, remixet, i Gine Cornelia Pedersens nye roman. Fortellingen, som med sine brutte verselinjer tar lesedramaets ytre form, handler riktignok mest om Solveig, bygdejenta som har flyttet til byen og forelsket seg i den noe enfoldige og svært vitalistisk anlagte kjekkasen Peer Pedro. Når hun blir gravid, reiser Peer på ferie til India for å skrelle løk, så å si.

Solveig liker rusen og Oslos gater, Peer famler etter en identitet etter at moren er død. Han er dessuten adoptert, forstår vi, noe som føyer enda et lag til løken. Ganske i tråd med de klisjeer om mannlig frykt for forpliktelser som en nåtidig lesning av Ibsens tekst kan gi næring til, benytter han altså anledningen til å legge ut på et slags «siste eventyr» før ansvaret – i form av et barn – tilfangetar ham.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse