Annonse
00:01 - 13. november 2015

Lar kildene tale

Bjørn Olav Jahr er overbevisende i sin dokumentasjon av hva som gikk galt i etterforskningen av Birgitte Tengs-saken, og hvorfor, skriver Espen Stueland.

Uløst: Politi med hunder ved stedet på Karmøy der 17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet drept. I sin bok feller Jahr en hard dom over Kripos’ arbeid og retter mistanke mot navngitte personer. Foto: Eirik Østberg/Haugesunds Avis/NTB Scanpix
Annonse

Journalist og forfatter Bjørn Olav Jahr (født 1969) har skrevet en grundig bok om etterforskningen av drapet på 17 år gamle Birgitte Tengs. Natt til lørdag 6. mai 1995 ble hun drept, en halv kilometer fra sitt hjem i Sund på Karmøy. Saken er fortsatt uoppklart. Tragedien etterlot et lokalsamfunn som er splittet den dag i dag. En medvirkende grunn til det, er at det meste gikk galt i politiets etterforskning. Jahr skriver godt om hva som gikk galt og hvorfor.

 

Tett på. Jahr starter med å beskrive Birgitte Tengs, slik at vi får et visst inntrykk av hvem hun var. Forfatteren går forholdsvis tett på familien, og forteller blant annet om hvordan de ble underrettet om at den kjære jenta deres var drept. Grepet blottlegger det smertefulle, men tillater i det minste ikke leseren å glemme at saken har flere ofre. Den avdødes foreldre har ikke villet snakke med forfatteren.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.