Annonse
00:00 - 20. november 2015

Kvinnenes inntogsmarsj

Den evige mannsdominansen i litteraturen går ubønnhørlig mot slutten. Hvilke merker setter det på de skrevne ord?

Flest kvinner: Denne gjengen ble kåret til Norges beste forfattere under 35 år av Morgenbladet. Fra venstre: Nils Henrik Smith, Ida Hegazi Høyer, Lars Petter Sveen, Erlend O. Nødtvedt, Agnes Ravatn, Anne Helene Guddal, Erika Fatland, Lisa Aisato og Eivind Hofstad Evjemo. Rebecca Kjelland var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Christian Belgaux
Annonse

Da Lars Petter Sveen nylig ble tildelt Sultprisen, var det kanskje den siste krampetrekningen i prisens mannsdominerte historie. For blant sine jevnaldrende tilhører Sveen – i hvert fall om man skal tro Morgenbladets kåring av de ti beste forfatterne under 35 – mindretallets kjønn.

Fire av de fem siste årene har Tarjei Vesaas’ debutantpris gått til en kvinne. Og siden prisen begynte å offentlig nominere sine kandidater for to år siden, er kun kvinner blitt løftet opp på pallen.

Liknende tendenser gjør seg gjeldende der den unge litteraturen skapes. I en gjennomgang Morgenbladet har gjort av elevmassen ved landets skriveskoler, er tallene talende: Samtlige steder er kvinnene i flertall, til dels med god margin: På forfatterstudiet i Bø går det i dag elleve kvinner og fem menn. I Tromsø går det ti kvinner og fem menn. På Skrivekunstakademiet i Hordaland er skjevheten enda større: ni kvinner og tre menn på årskurset, fem kvinner og en mann på påbyggingskurset.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse