Annonse
00:00 - 27. november 2015

Krigens vitne

Samar Yazbeks opplevelser i krigssonen var så brutale at det tok ett år før hun orket å gjøre notater om til bok.

Særlig utsatt: Forfatteren Samar Yazbek betraktes som en dobbelt sviker av Syrias regime fordi hun er alawitt, som president Bashar al-Assad. Foto: Katinka Hustad
Annonse

«Det er ramadan, så de spiser iftar sammen før en i familien får hodet revet av eller faren må samle sammen restene etter barna når en tønnebombe tar dem».

Det er juli 2013, og den syriske forfatteren Samar Yazbek beskriver hvordan det er å bryte fasten ved solnedgang med måltidet iftar i de såkalt frigjorte områdene nordvest i hjemlandet. Bashar al-Assads regime bomber uavlatelig, og en skjeggete hær av fanatiske fremmedkrigere presser seg på og fortrenger det hjemmeavlede, syriske opprøret.

«Jeg famler omkring i det meningsløse blodbadet», skriver hun i boken Inn i tomheten, som nettopp er utgitt på norsk. Denne dagboken fra tre Syria-reiser er en hjerteskjærende beretning om lemlestede barn, brutal død, raserte byer og kulturminner, og om mennesker som makter å beholde verdigheten der det ikke lenger er verdige liv å leve.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse