Annonse
00:01 - 13. november 2015

Kampen mot herretenkerne

André Glucksmann (1937–2015) tok et oppgjør med marxismens filosofiske hegemoni – da det var på sitt sterkeste.

Foto: Michel Baret/Gamma-Rapho/Getty Images
Annonse

Da den unge franske venstreradikaleren André Glucksmann midt på 1970-tallet leste Alexander Solsjenitsyns syvdelte bok om kommunismens fangeleirsystem, GULag-arkipelet, gjorde det et så sterkt inntrykk på ham at han skrev det boklange essayet Kokkepiken og menneskeeteren.

Den begynte med et smell: «Når vi betraktes fra Russland av flyktningene fra leirene, av deres frender, av de som nå er internert i den politiske politimaktens sinnssykeasyler, av de som nettopp er forvist til Sibir – så fremtrer vi ubønnhørlig som noen ynkelige idioter.»

«Ynkelige idioter»? Flertallet av intellektuelle ble sjokkert. Men Glucksmanns tenkning tok ham raskt videre til neste bok, Herretenkerne, som på norsk ble beæret med et sterkt rosende forord av filosofen Hans Skjervheim. Her pekte Skjervheim treffsikkert på noe som gjorde Glucksmanns tidligere meningsfeller på venstresiden ekstra rasende: Glucksmann kledde av dem ved å bruke Marx mot marxismen.

Annonse